Jose, nastolatek, który udowadnia, że wegańska dieta to nie tylko liście i trochę owoców! Jego Instagram wygląda… pysznie!
Poezja smaku - kilka mniej popularnych trunków ze świata
04 czerwca 2020, 09:10
Epidemia to całkiem niezły moment na rozwijanie alkoholowych horyzontów. Zapraszamy więc w krótką podróż po kilku mniej znanych, a niezwykłych alkoholach z całego świata. Nie martwcie się, polski akcent też się znajdzie!
Dla duszy - calvados
Wojciech Młynarski śpiewał: "Calvados to coś więcej niż trunek – to sposób bycia.". Calvadosem koili ból istnienia w mglistym Paryżu Joanna i Ravic, bohaterowie powieści Remarque’a "Łuk Triumfalny". Joanna mówiła, że calvadosa się nie pije, ale po prostu wdycha.
Jeśli masz dosyć monotonii whisky i koniaku, spróbuj calvadosa! Wyjątkowego, powstającego tylko w jednym regionie Francji - w departamencie Calvados w Normandii, trunku dla prawdziwych koneserów. Spośród innych, wysokoprocentowych alkoholi wyróżnia go jeszcze jedno: powstaje z jabłek i to właśnie “szarlotkowy”, niemożliwy do pomylenia z czymkolwiek innym aromat stanowi jego znak rozpoznawczy. Calvados to trunek artystów, wolno duchów i znawców, którym znudziły się już klasyczne smaki.
Miłośnikom kawy polecamy dodanie łyżeczki calvadosa do popołudniowego espresso. “Café Calva” każdego postawi na nogi i każdego zachwyci aromatem.
Orzeźwienie - Vinho Verde
Żadne inne wino na świecie nie dostarczy takiego orzeźwienia jak Vinho Verde. Jeżeli szukasz idealnego wina na letnie upały lub romantyczną wakacyjną randkę, ten portugalski trunek może okazać się strzałem w dziesiątkę. Powstaje tylko w jednym, wyjątkowo zielonym skrawku Portugalii. Vinho Verde oznacza po portugalsku po prostu zielone wino. Żeby nie było zbyt łatwo, może być czerwone, białe, różowe… a nawet musujące. Zieleń w tym wypadku nie oznacza wcale koloru, lecz wiek, bowiem Vinho Verde zawsze pozostaje młode i rześkie.
Ojczyzną Vinho Verde jest region Minho na północy Portugalii, gdzie w porównaniu z innymi regionami klimat jest chłodniejszy, z dużą ilością opadów. Vinho Verde świetnie komponuje się z rybami morskimi, owocami morza, wszelkimi świeżymi sałatami, nowalijkami, ale też kuchnią azjatycką. Zmrożone sprawdza się jako aperitif.
Płynne złoto - Goldwasser
Mały, polsko-niemiecki akcent na naszej liście. Od wieków symbol Gdańska. Sławy nie zawdzięcza tylko płatkom złota pływającym w każdej butelce, ale również unikalnemu połączeniu 20 ziół. Choć umówmy się, miło czasem napić się płynnego złota. Mocnym, 38-procentowym likierem raczyli się zarówno rosyjscy carowie, jak i bohaterowie Pana Tadeusza. I ty możesz dołączyć do tego całkiem zacnego grona… bez wielkiego uszczerbku dla własnego portfela.
Recepturę gdańskiej wódki stworzył menonita Ambroży Vermoolen w XVI w. W książce "Życie codzienne w Gdańsku" Maria Bogucka zamieściła taki przepis na złotą wódkę: na 12 litrów mocnej anyżówki lub tzw. francuskiej wódki brano 6 łutów (1łut to ok. 13 gram) anżeliki, 6 łutów korzeni tataraku, 2 łuty korzeni mistrzowca, 2 łuty korzeni dziewięćsiłu, 1 łut korzeni gencjany, 1 łut ziela pieprzowego (dictamus), 1 łut driakwi (scabiosa arvensis) 10 łutów janowca (jagód), nieco korzeni waleriany, garść jerzmanki, winnej ruty i świeżej tury, dalej przyprawy wschodnie – 2,5 łuta kurkumy (…), 1 łut korzeni koromandelskich, trochę drzewa sandałowego i drzewa różanego. Wszystko to razem siekano i zalewano wódką, po odcedzeniu zaś doprawiano cukrem i cienkimi blaszkami złota.
Włoskie dolce vita - Aperol Spritz
Jedyny drink w naszym zestawieniu. Jedyny, ale wyjątkowy, bo kojarzący się z włoską idyllą i wakacjami. Aperol Spritz to proste połączenie włoskiego wina musującego Prosecco z likierem pomarańczowym Aperol, wodą sodową i kawałkiem pomarańczy. Jest Idealny na długie, ciepłe popołudnia i nie mniej gorące, romantyczne wieczory. Warto spróbować również tyrolskiego odpowiednika Aperol Spritz, w którym likier pomarańczowy zastąpiony jest sokiem z kwiatu czarnego bzu.
Wyjątkową recepturę Aperola opracowali w 1919 roku dwaj bracia - Luigi i Silvio Barbieri, którzy odziedziczyli firmę z likierami po ojcu Giuseppe. Aperol szybko zyskał popularność we Włoszech. W latach 50. z połączenia Aperolu, Prosseco, wody gazowanej i cząstki pomarańczy powstał najsłynniejszy koktajl z Aperolem - Aperol Spritz.
Smaki lata - rakija
Rakija to coś dla miłośników domowych nalewek. Mocny, osiągający nawet 70-80 procent alkohol o lekkim owocowym posmaku. Rakiję tworzy się właściwie z każdego rodzaju owoców, najczęściej jednak z winogron. To jeden z tych trunków, o którego pochodzenie kłóci się wiele narodów… właściwie całe Bałkany. Choć i w Gruzji znajdziemy lokalną odmianę rakiji, o wdzięcznej nazwie “Czacza”.
I na zakończenie naszego krótkiego zestawienia cytat z książki "Pod Mocnym Aniołem" Jerzego Pilcha, którego już, niestety, nie ma wśród nas.
(...) dopóki nie znajdzie się taki komputer, co potrafi wypić więcej od człowieka, ludzkość nie powinna czuć się w swych pryncypiach zagrożona.