
Poezja smaku – kilka mniej popularnych trunków ze świata
Epidemia to całkiem niezły moment na rozwijanie alkoholowych horyzontów. Zapraszamy więc w krótką podróż po kilku mniej znanych, a niezwykłych alkoholach z całego świata. Nie martwcie się, polski akcent też się znajdzie!
Dla duszy – calvados
Wojciech Młynarski śpiewał: „Calvados to coś więcej niż trunek – to sposób bycia.”. Calvadosem koili ból istnienia w mglistym Paryżu Joanna i Ravic, bohaterowie powieści Remarque’a „Łuk Triumfalny”. Joanna mówiła, że calvadosa się nie pije, ale po prostu wdycha.
Miłośnikom kawy polecamy dodanie łyżeczki calvadosa do popołudniowego espresso. “Café Calva” każdego postawi na nogi i każdego zachwyci aromatem.
Orzeźwienie – Vinho Verde
Ojczyzną Vinho Verde jest region Minho na północy Portugalii, gdzie w porównaniu z innymi regionami klimat jest chłodniejszy, z dużą ilością opadów. Vinho Verde świetnie komponuje się z rybami morskimi, owocami morza, wszelkimi świeżymi sałatami, nowalijkami, ale też kuchnią azjatycką. Zmrożone sprawdza się jako aperitif.
Płynne złoto – Goldwasser
Recepturę gdańskiej wódki stworzył menonita Ambroży Vermoolen w XVI w. W książce „Życie codzienne w Gdańsku” Maria Bogucka zamieściła taki przepis na złotą wódkę: na 12 litrów mocnej anyżówki lub tzw. francuskiej wódki brano 6 łutów (1łut to ok. 13 gram) anżeliki, 6 łutów korzeni tataraku, 2 łuty korzeni mistrzowca, 2 łuty korzeni dziewięćsiłu, 1 łut korzeni gencjany, 1 łut ziela pieprzowego (dictamus), 1 łut driakwi (scabiosa arvensis) 10 łutów janowca (jagód), nieco korzeni waleriany, garść jerzmanki, winnej ruty i świeżej tury, dalej przyprawy wschodnie – 2,5 łuta kurkumy (…), 1 łut korzeni koromandelskich, trochę drzewa sandałowego i drzewa różanego. Wszystko to razem siekano i zalewano wódką, po odcedzeniu zaś doprawiano cukrem i cienkimi blaszkami złota.
Włoskie dolce vita – Aperol Spritz
Wyjątkową recepturę Aperola opracowali w 1919 roku dwaj bracia – Luigi i Silvio Barbieri, którzy odziedziczyli firmę z likierami po ojcu Giuseppe. Aperol szybko zyskał popularność we Włoszech. W latach 50. z połączenia Aperolu, Prosseco, wody gazowanej i cząstki pomarańczy powstał najsłynniejszy koktajl z Aperolem – Aperol Spritz.
Smaki lata – rakija
(…) dopóki nie znajdzie się taki komputer, co potrafi wypić więcej od człowieka, ludzkość nie powinna czuć się w swych pryncypiach zagrożona.